UiA Karriere tilbyr karriereveiledning for alle studenter på UiA. Det er et skikkelig bra lavterskeltilbud der ingen spørsmål er for små eller store så lenge det handler om deg og din karriere. Du kan også benytte deg av tilbudene til UiA Karriere opp til to år etter du er ferdig å studere på UiA. I tillegg til karriereveiledning tilbyr de også diverse kurs gjennom skoleåret og CV-, søknad- og LinkedIn-sjekk. 

Foto: Skjermdump UiA Karriere

I følge dem selv får de ofte spørsmål som hva man bør gjøre på et jobbintervju, hvilke jobbmuligheter man har, hvordan man skiller seg ut osv. Jeg har selv vært i på karriereveiledning flere ganger, hovedsakelig hvis det var en spesifikk jobb jeg ville søke på og trengte hjelp til å se over søknaden og å sette ord på min egen kompetanse. Denne gangen oppsøkte jeg UiA Karriere fordi jeg nettopp er ferdig med en master og lurer på hva jeg bør gjøre videre, spesielt med tanke på korona. Er det behov for min kompetanse nå som så mange er permittert? Burde jeg heller studere et år til? 

Når du bestiller karriereveiledning blir du bedt om å laste opp en CV så veilederen din kan bli litt kjent med kompetansen din før veiledningen. Du kan også laste opp en søknadstekst eller andre ting hvis det er relevant for det du vil spørre om hjelp om. De anbefaler også at du tar utdanning.no sin karriereplanlegger. Her må du reflektere litt over dine egne egenskaper, verdier, kunnskaper, ferdigheter og erfaringer. Om det er noe du synes er vanskelig å svare på, er det et godt grunnlag for ting du kan spørre om på veiledningen! 

Foto: Skjermdump utdanning.no/karriereplanleggeren

For øyeblikket foregår all rådgiving digitalt, så i forkant av møtet fikk jeg en innkallelse til Zoom. Man er jo alltids litt nervøs før viktige møter, men UiA Karriere overrasket igjen positivt. Jeg fikk svar på alt jeg lurte på og mere til. Jeg vet for eksempel at jeg ikke er aleine med å slite med imposter syndrome, eller bedragersyndrom, og det er veldig slitsomt i jobbsøkerprosessen. Er det noe vits i å søke på en jobb der jeg ikke kan krysse av for alle kriteriene? «Absolutt!» var svaret jeg fikk. «Nesten ingen har full pakke, det viktigste er å vise motivasjon og tro på seg selv»Så enkelt, men så vanskelig. Det er tydelig at UiA Karriere kan sakene sine og har god oversikt over gjeldende jobbmarked, tross korona. Jeg fikk for eksempel også beskjed om at min kompetanse vil være relevant i en tid der mange har måttet stenge ned, og at i min bransje går faktisk arbeidsmengden opp. 

Etter å ha prøvd karriereveiledning sitter jeg igjen med mye inspirasjon, motivasjon og nytt pågangsmot! Jobbsøking kan være langdrygt og kjedelig, men UiA Karriere er flinke til å motivere og til å få deg til å se hva du er god til og å få oversikt over egen kompetanse. Ikke nøl med å ta kontakt med dem, du får svar på ting du ikke en gang visste du lurte på. 

Vilde Hagen Svanberg prøver karriereveiledning. Foto: Privat

Gode tips jeg plukket med meg fra karriereveiledning: 

• Det er lurt å ta litt notater underveis i veiledningen. 

• Begynn alltid med motivasjonen din i en jobbsøknad. Motivasjonen kan gjøre at de får lyst til å velge deg, selv om du kanskje ikke møter alle kriteriene. 

• Må-kriterier og bør-kriterier betyr forskjellige ting. Et må-kriterium kan for eksempel være at du må ha en utdanning innen medisin eller juss. Et bør-kriterium kan være at du for eksempel bør kunne et dataprogram. Det er ting man kan lære seg senere som ikke nødvendigvis bør ha noe å si på om du får jobben eller ikke. 

• Søk opp ting på YouTube! Er det noe du ikke føler du er så god på? Søk det opp. De har garantert masse videoer om det, og vipps så har du lært mer om det programmet du bare fikk en rask innføring i på studiet. 

• I en søknad bør du alltid forklare hva du kan bidra med og hvorfor kompetansen din er nyttig for den stillingen du søker. 

• Hvis du trenger hjelp til å finne ord på din egen kompetanse og hva du har lært på studiet, kan det være en god ide å sjekke fagbeskrivelsene til fagene du har tatt. Her står det hvert fall hva du bør kunne etter du er ferdig med faget, og det kan være nyttig å flette inn i en søknad. 

Forfatter

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.