Jeg hater shopping. Bare tanken på å gå inn i en klesbutikk og ta med seg klær inn på et prøverom er et mareritt. Jeg har aldri likt det. Kommer nok aldri til å like det heller. Men da jeg hørte om “Klesbyttedag” (at man tar med seg klær man ikke trenger lenger, og kan bytte til seg andre klær) ble jeg nysgjerrig. Ikke fordi jeg ønsket flere klær, men fordi jeg så på det som en fin måte å gi bort litt klær på.  

Klesbyttedagen var en del av Miljøuka på UiA i regi av SiA, men har blitt arrangert tidligere i Kristiansand, og kommer til å bli arrangert flere ganger.  Man skulle komme til Østsia mellom 14-16 for å levere og henge opp klærne, og så kunne man bytte til seg klær fra 16-18. Klesstativene stod oppe, og det var mange kleshengere i en boks. Så da var det bare å henge opp klærne jeg hadde med etter kategoriene. Det var “dame overdel”, “kjole”, “mann genser” og så videre. Lett å forstå, lett å gjøre.  

Da jeg var der kl 14.00 var det ikke så mange klær der enda. “Greit for meg, jeg skal jo ikke ha noen flere klær”. Likevel kom jeg innom kl. 16.00 for “the full klesbytte experience”.  Det var stappfullt. Ikke bare av klær på de 20 stativene, men også av folk. Bra det var på Østsia, for dette var populært! Folk kom med klær etter hvert også. Man gikk mellom radene av klær og viste frem funnene sine. Da noen kom med et par poser klær, stormet folk til. De skulle være først oppi skattekistene

Mens jeg tuslet rundt og tenkte på måter å forklare i denne saken at jeg dessverre ikke fant noe, uten å skrive negativt om dette arrangementet (som jeg umiddelbart ble fan av), landet øynene mine på en stripete topp. Og den svarte der var jo heller ikke så verst? Og en sånn bluse burde jeg vel hatt? Plutselig gikk jeg mot toalettene for å prøve et lite lass med klær.  

Det endte med at hun som hater shopping, endte opp med tre nye plagg. Så planen min om å kun kvitte meg med klær fungerte svært dårlig. For en som hater å gå i butikker og prøve å finne rett størrelse, var jeg overrasket over at dette falt i smak. Jeg er for alt miljøvennlig, og bidrar gjerne til slike arrangementer, men har aldri hatt interesse av å skaffe meg nye ting. Jeg tror at jeg likte det så godt fordi det var så mange ulike klær. Man gikk rundt de ulike radene, og fant plutselig en liten skatt. Det var ikke som i en vanlig butikk der det var en overflod av klær i alle størrelser med kun de fargene som er “høstfargene 2019”. Det var oversiktlig, lett å forstå, morsomt og ikke så stressende som man skulle trodd! Om man da ikke var en av dem som stupte inn i posene til dem som kom uten at de rakk å sette dem ned engang. De synes sikkert det var litt stress.  

Dette var en utmerket måte å bli kvitt gamle klær på, og fornye litt i klesskapet. Alt som ble igjen, ble gitt til veldedighet. 

På tampen ønsker jeg å komme med en liten oppfordring: Sjekk ut det som blir arrangert på UiA eller rundt i byen. Siste uka i september var det Miljøuka. Det var mange fantastiske arrangementer i tillegg til klesbyttedag som jeg var så heldig å få med meg. Det var bruktmarked, filmvisning, foredrag, stands, workshops, kokkekurs, fiksing av klær, sykkelsjekk og mye mye mer! Det blir arrangert så mye bra! Så følg med, og dra nytte av alt som skjer! 

Tekst og foto: Marthe Wilhelmsen 

Forfatter

,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.