Vil du lære noen enkle tips for å kunne være mer tilstede i nuet? 

 

Hva er mindfulness? 

 • Bevisstgjørelse av handlinger og tankemønster. 
 • Meditasjon er den viktigste øvelsen man gjør under mindfulness-paraplyen.  
 • Kan hjelpe oss med å gi slipp på spenninger i kroppen.  

 

Mindfulness er oppmerksomhetstrening; oppmerksomhet rundt hva som foregår i hodet. Tipset er å stille seg spørsmålet om man planlegger eller bekymrer seg for mye.  

Avbildet: Nina Kristin Rostrup // Tatt av: Malin Heggebø Rolfsen

Unikum ble med på et 3 timers langt Mindfulness-kurs arrangert av SiA Helse i midten av februar. Nina Kristin Rostrup holdt kurset gratis for studenter. Hun er blant annet utdannet som mindfulnessinstruktør i Oslo. 

 

– Om dere vil ta det med inn i livene deres, vil dere gradvis trene dere opp til å være tilstede, forteller Rostrup.  

 

Ingenting kommer gratis – legg innsats i det om du vil ha endring! 

 

– Hvis dere vil trene dere opp til å være mer i nuet og til stede i livet, anbefaler jeg mindfulness, sier Rostrup. 

 

Når det gjelder bekymring, er det vanskelig å løse tenkte problemer. Vent med å bruke energi på problemer til det faktisk skjer. Her må man endre tankemønster! Mindfulnessinstruktøren beskriver det som et mantra. Bryt med mønstrene nok ganger. Når du har gjort ting igjen og igjen i 66 dager har du ifølge forskning laget et nytt mønster,.  

 

  – Dette er absolutt en tålmodighetsprøve, forteller hun.  

 

Aksept og takknemlighet er viktige begreper innenfor mindfulness.. Man irriterer seg ofte over at andre er annerledes, men man kan ikke endre andre. Her må man bruke det magiske ordet aksept. 

Still deg spørsmålet: “Hvordan kan jeg gjøre det beste ut av det?” 

 

– Aksepter det som har skjedd og sett deg realistiske mål. Planlegg i løpet av dagen; lag en god, realistisk og gjennomførbar plan, og gjennomfør det du forventer av deg selv, sier Rostrup. 

 

Mobil er en fiende og distraksjon innenfor mindfulness. Bruk mer tid på å være tilstede uten telefonen. Det man går glipp av er selve livet, forteller mindfulnessinstruktøren. 

Kurset inneholdt informasjon, fakta og egne erfaringer rundt mindfulness. På deler av kurset fikk deltakerne praktisere og prøve ulike øvelser i fellesskap.  

Foto: Malin Heggebø Rolfsen

 

Øvelse 1: Pusteøvelse 

Det såkalte pusteanker; vær bevisst på pusten din. Her skulle vi sitte i ro, fokusere på pusten og koble av. Jeg opplevde dette som svært avslappende og avspennende. I noen sekunder føltes det som jeg sovnet i sittende stilling. Vi koblet av noen minutter og lyttet til vår egen og andres pust. Det skulle ikke mer til enn dette før jeg følte batteriene hadde ladet litt opp.  

 

Tips til øvelsen:  

 • Sett deg daglige huskeregler for pusten. Dette gjør deg mer tilstede i løpet av dagen din.  
 • Gjør øvelsen regelmessig for å få effekt 
 • Tenk over hvor det går an å legge inn noen pusteøvelser i hverdagen.  

 

Øvelse 2: Rosintest 

Øvelsen gikk ut på å bruke sansene til å beskrive en rosin vi fikk utdelt i hånden. Kvaliteten øker når vi er i kontakt med sansene våre, og dette gjelder også kvaliteten av rosinen. Vi skulle observere den, føle den, lukte på den, høre på den og til slutt smake på den.

Tips til øvelsen: 

 • Bruk sansene generelt for det det er verdt og gå inn for å kjenne etter alle sansenes signaler. 
 • Sansene får ikke med seg hvor mye du spiser med en serie foran deg. Fokuser på smaksopplevelsen uten distraksjoner. Dette vil gi deg en følelse av mer tilstedeværelse. 

 

Øvelse 3: Flyte-øvelse 

Den siste øvelsen minnet om den første. Vi satt alle i en ring og holdt armene i fanget og lukket øynene. Vi fokuserte på pusten, men i denne runden skulle vi også gå mer aktivt inn for å observere følelsene.  

 

Øvelsen var lettere sagt enn gjort, men med visuelle forestillinger fra Nina ble det lettere. Hun ba oss se for oss at følelsene du har inni deg tilhører ulike skyer. Skyene på himmelen observeres av oss på jorden, men vi lar dem flyte forbi.  

 

– Mindfulness trener oss opp til å bli en observatør av vår egen kropp og tanker. 

 

Øvelse 4: Kroppsskanning 

Mindfulness kan hjelpe oss med å få unødvendige stresshormoner ut av kroppen vår. Kroppsskanning gir slipp på stress og anspenthet i kroppen. Vi startet med nederste del av kroppen; tærne. Fokuserte på at tærne og føttene var avslappet og urørlige. Deretter skannet jeg  kroppen videre oppover, kroppsdel for kroppsdel. Dette var en veldig behagelig opplevelse, og har i ettertid hjulpet meg med å sovne lettere og fortere.  

 

Tips til øvelsen:  

 • Gjør dette når du sliter med å sovne 
 • Planlegg smart for å legge til rette for mindre stress i hverdagen 

 

Råd til nybegynnere er å gjøre mindfulness i 3-20 minutter. I starten kan det være krevende nok å fokusere i bare 3 minutter. Nina sier hun får mest ut av mindfulness som varer i 20 minutter. 20 minutter mindfulness hver dag i 8 uker har dokumentert effekt.  

 

Målet med mindfulness: 

 • Målet er ikke å bli tom for tanker i hodet, men å bli oppmerksom på tankene, pusten og tilstedeværelsen din.  
 • Stopp opp, observer, aksepter og la gå 

 

Tips til apper og serie innenfor Mindfulness: 

 • Headspace – Netflix 
 • Medito – App 
 • Headspace – App 

Forfatter

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.