Det er den tiden på året hvor folk dekker ytterveggene i lys og tar med seg et grantre inn i huset. Som for den typiske unikumleser betyr en snarlig slutt på eksamenspanikken, og muligheter for å ta seg en juleøl (eller to) i godt lag.

Med så mye fine, brune flasker å velge i, er det fort gjort å bli overveldet. Heldigvis for deg har Unikums redaksjon sittet i flere timer for å drikke, lukte, synse og filosofere seg i gjennom 15 Juleøl fra Norges mange bryggerier fra de store, kjente og kjære merkene til de små men fortsatt like kjære mikrobryggeriene at Agders studentmasse kan nyte sin julefri med toppkvalitets juleøl, velbekomme.

Og drikk med måte, husk at noen er glad i deg.

 

Ringnes julebukk 9%

Roar: Lyst øl, sterk krydret forsmak, men dør fort hen og blir kjedelig. Lav WOW!-faktor.

Sofie: Første øl og jeg tænker “måske bliver jeg fuld i aften”. Øllet er ikke så godt, med sin korte sødme og længere bitterhed. Den er lidt snerpende. Til gengæld kan jeg lide flaskens design.

Terningkast 2

 

Borg Juleøl 6,5%

Roar: Fruktig og lyst, veldig rund og søt. Mangler sjel, men er allikevel søt. Kveldens Britney Spears av juleøl.

Mats: Svak lukt, myk og klar øl, men ikke la deg lure, for den har en «slagkraftig» og søt smak.

Asbjørn: En nesten luktfri øl med en klar balanse mellom lys og søt smak – likevel en stor skuffelse at ølen generelt ikke levde opp til tittelen ”juleøl”.

Terningkast 3

 

Nøgne Ø Special holiday ale 8,5%

Roar: Resultatet av gode mikrobryggeri-tradisjoner henger fortsatt igjen hos Nøgne. Masse gode kryddersmaker i denne!

Mats: Veldig søt øl med mye bunnsegmenter. Tykk, veldig tykk faktisk, søt sirup-aktig lukt og smak. Ikke hundre prosent sikker på at dette ikke bare er sirup.

Asbjørn: Førsteinntrykk: mørk, tykk og lite gjennomsiktig. Seig smak med litt søt ettersmak – noe som gjør ølen mer lik en form for sirup. Vanskelig å tro at det er en øl; kun i navnet. Ville nok vært bedre med tittelen ”Julemjød”.

Terningkast 4

 

CB juleøl 6,5%

Roar: CB gjør det igjen! Akkurat det samme som alltid med andre ord. Smaker som pilsneren, dersom noen drysset litt kanel over.

Mats: Smaker akkurat som CB gjør til vanlig, samme konsistensen av såpeskum i ølen men med kanskje bittelitt i bruspulver. Noe som ikke nødvendigvis er en dårlig ting.

Terningkast 3

 

EGO Juleøl 7%

Roar: Burn baby, burned. Kaffeporter lå med juleølen og ut dukket dette romjulsmirakelet. Men kanskje litt vel overvekt på brent malt delen?

Sofie: Smager af kaffe og af porter. Roar siger det er en kaffeporter, han har nok ret. Jeg har lyst til at sige at den smager af nystrøgne tændstikker? Men jeg har aldrig smagt en nystrøgen tændstik.

Terningkast 4

 

Balder Julebukk 7%

Mats: Veldig, veldig grumsete øl som ved første øyekast ser ut til å være 70% bunnsegmenter. Smaker passende nok som oppvaskvann som noen mistet en håndfull krydder oppi.

Asbjørn: Krydret, sterk smak med en spesiell konsistens som gjør det litt vanskelig å merke alkoholen. Lever opp til navnet ”Balder” av den norrøne guden, og kan til en viss grad betraktes som en original juleøl.

Terningkast 2

 

Christiansand Brygghus’ juleøl 6,5%

Roar: Bitter hipster-jul, god smak av nøtter og jule-krydderier. På flasken sier de karamell og sjokolade, se bort fra det.

Sofie: Cool flaske. Jeg føler mig lidt mere sofistikeret når jeg drikker en øl som denne eller EGO.

Terningkast 4

 

Dahls juleøl 6%

Mats: God og avslappende, smaker ingen sterke smaker på noen måte. Får høy karakter mest fordi den er det trygge valget om du bare vil ha en øl for å ha en øl. Juleølens vanilje om du vil.

Asbjørn: Til tross for mørk fyll og farge, så smaker ølen søt og glir lett på tungen. Denne kan nytes og sippes på over en munter passiar.

Terningkast 5

Aass Premium Juleøl 6,5%

Roar: Aass fatøl har rullet seg i litt mørkere farge og karamell-essens. Kjedelig. Men jeg er sikker på at fatter’n kjøper deg i år også.

Mats: Søt, men kjedelig smak som verken er opp eller ned den bare eksisterer for seg selv. Om du må kjøpe Aass, så pass på å kjøp julebrusen deres istedenfor.

Terningkast 4

 

Bad Santa juleøl 5,5%

Roar: Høy WOW-faktor! Likner mye mer på Bad Santa 1 enn oppfølgeren! Mye gode kryddersmaker som blir etterfulgt av en søt ettersmak. Denne kan til og med jeg bruke penger på!

Sofie: Det er som om den skifter personlighed. Først er den vældig sød, men lige pludselig bliver den mørk og bitter. I modsætning til hos mennesker, er det egentlig en vældig fin forandring der sker her.

Terningkast 5

 

Færder mikrobryggeri JUL 8,5%

Roar: Testens søteste øl, fra det søteste bryggeriet i Vestfold. Logoen er stygg, men ølen er veldig god. Nesten litt for søt. Men dessert-ølen for høytiden, uten tvil.

Mats: Så søtt jeg var nødt til å sjekke etiketten på flaska for å se om vi hadde kjøpt med en julebrus ved en feil. Vi hadde ikke og god julebrus er visst også god juleøl.

Terningkast 5

 

Fredrikstad Juleøl 6,5%

Mats: Minner om Aass i at den har en veldig kjedelig smak, Fredrikstad ølen smaker litt som om de glemte å tilsette noen ingredienser.

Asbjørn: En klar sirup-smak kommer tydelig til uttrykk – noe som forklarer den mørke fargen, seige smaken og tykke konsistent.

Terningkast 3

 

Hansa Juleøl 6,5%

Roar: Ikke for krydret, ikke for søt. Ganske god øl, men berer preg av å være brygget i regnet, mye vann og lite smak. Selger sikkert mye, men jeg er ikke solgt.

Mats: Bittersøt og ganske god egentlig, kan minne litt om rødvin.

Terningkast 4

 

Ladegaards Brygghus Juleøl 6,5%

Sofie: Den smager af kakao! WHAT!!! <3

Mats: Dette er en kakao-øl og den vinner i dag juleøl-testen. Først og fremst fordi du ikke får mer juledrikk enn kakao og fordi den er digg generelt.

Terningkast 6

 

Mack mikrobryggeri, Julebocken Bruse 7%

Roar: Ikke overraskende er det de små bryggeriene som klarer den beste smaken. Mindre øl-tanker gjør susen. Kveldens mørkeste øl, men fortsatt nærmere en stout enn en porter. Fruktige smaker gjennom hele opplevelsen.

Mats: Den ser så mye ut som Guinness at du er oppriktig overrasket når du oppdager at den smaker som en av de juicene laget av helt naturlig frukt og bær, men som er fortsatt en øl som Guinness, vinn vinn.

Terningkast 5

 

Konklusjon: det er viktig å prøve så mangt her i livet, men 15 juleøl på en kveld er ikke nødvendig å prøve mer enn én gang.

 

God Jul/Hanukkah/Ramadan/Kwanzaa og godt nytt år fra oss i Unikum!

 

Tekst: Sofie Klit, Roar Frivold Skotte, Mats Sauro Høimyr, Asbjørn Oddane Gundersen

Foto: Sofie Klit

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.