Østsia arrangerte valgvake tirsdag 3. november i forbindelse med presidentvalget i USA. Lokalet var fullt av engasjerte studenter som kom for å se hvem som skal styre ett av verdens mektigste land de 4 neste årene.  

President Donald Trump (74) stilte til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat. Joe Biden (77) stilte for Demokratene, med Kamala Harris (56) som sin visepresidentkandidat. 

Hvordan blir man president i USA? 

USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington. Valgmennene må i utgangspunktet stemme for den kandidaten som får størst oppslutning blant velgerne i delstaten valgmennene tilhører.
Antall valgmenn er fordelt mellom delstatene etter størrelse, og noen stater er derfor mer avgjørende enn andre.

Vippestatene er delstater der Republikanerne og Demokratene ligger relativt jevnt. Hvilke stater som er vippestater, kan endre seg over tid i takt med demografiske og andre endringer.
Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene. Dette skjedde med Trump sist gang han ble valgt til president. Han hadde nesten 2,9 millioner stemmer mindre enn Hillary Clinton, som stilte for demokratene.  

Norsk student i San Fransisco 

Vi har tatt kontakt med Ole Hammer i San Francisco, som studerer i USA på andre året. Han synes valget er utrolig spennende. 
– Forventningene er at Biden vinner, men jeg har vært redd for at Trump skulle vinne valget uansett – med tanke på at han var en underdog i 2016, og likevel vant. Jeg tror Hillary Clinton var mislikt over hele USA, mens Biden har bedre sjanser til å samle hele landet. Han virker som en mer moderat person.  

– Stemningen i USA er anspent, stille og det føles som at alle sitter hjemme og holder pusten. Alle butikkvinduer er barrikadert og sperret av. Det er store sikkerhetsforberedelser over alt på grunn av redsel for store opptøyer.  

Trump ikke egnet som president 

Anders Jensen er assisterende barsjef på Østsia og ansvarlig under kveldens valgvake. Han mener det er viktig å engasjere rundt valget 

– Det er tidenes viktigste valg. Vi holder arrangementet fordi vi vil skape engasjement rundt det, og holde folk informert. USA har veldig stor innflytelse i verden og de er vår viktigste allierte 

Hva synes du om presidentkandidatene? 

 Jeg synes ikke Trump er egnet som president. Biden er ikke noe særlig han heller, men jeg synes han er bedre enn Trump.  

De siste timene av valgvaken er stemningen anspent. Studentene er usikre på utfallet etter de første statene er teltDet ser ut som Trump går mot seier i Florida, som er den første «viktige» staten som kan tippe seier i en favør.  

Hvordan vil de 4 neste årene bli i USA? 

Hvis Donald Trump vinner vil han fortsette med den politikken han har ført de siste 4 årene. Den går blant annet ut på å heve økonomien til USA. Økonomien gikk også veldig bra, frem til de ble rammet av pandemien. Det var også da problemene for Trump kom. Trump har i tillegg ført en klima-fiendtlig politikk, hvor han har fjernet reguleringer og forskrifter som verner naturen, og han har trukket USA ut av Paris avtalen.  

Joe Biden vil på den andre siden sloss for klimaet. Han vil fra dag én få USA tilbake i Parisavtalen og bruke 1,7 milliarder dollar på klimatiltak. Han har også et mål om at alle amerikanere skal ha tilgang til helsehjelp, han ønsker å bygge videre på Obama Care, som han og Barack Obama dannet sammen. Trump vil på sin side avskaffe Obama Care 

Det er altså store forskjeller mellom de to kandidatene. Hvem vet hva de 4 neste årene vil bringe? 

Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona ble regnet som de viktigste vippestatene i år. På slutten av kvelden hadde Florida gått til Trump. Wisconsin, Arizona og Michigan til Biden. North Carolina og Pennsylvania var ikke ferdig telt. Biden ledet med 264 valgmenn, mot Trump sine 214. 

Illustrasjon: Stock.Adobe.com

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.