Storbritannia har vært på en kronglete kurs helt siden de bestemte seg for å melde seg ut av EU. Etter to år med forhandlinger i Brussel og politisk kaos uten sidestykke i underhuset i London, har skilsmisse-avtalen blitt lagt på bordet. Da begynte samtalen om en såkalt “hard” eller “soft” Brexit. I denne prosessen mistet ikke bare Storbritannia tillit fra andre land, men også to av sine statsministere.
David Cameron gikk av som statsminister da han fikk mindretall innad i sitt eget parti og de konservative ville nå ut av EU-klubben. Theresa May tok over den harde jobben med å legge frem en skilsmisse-avtale til et allerede splittet Storbritannia. Theresa May fikk aldri i havn noe Brexit-avtale og partifeller begynte å bli utålmodige.
En tilfredsstillende skilsmisse-avtale ble aldri lagt på bordet, før hun fredag 7. Juni gikk av som statsminister. Etter konstante avvisninger fra kabinettet, var det på tide at noen andre skulle dra forhandlingene og en konkret avtale i land.
Boris Johnson ble ny statsminister etter Theresa May. Han er kjent som klovnen i britisk politikk. Johnson har tidligere vært ordfører i London og Storbritannias utenriksminister. Til tross for å ha rådgivere rundt seg til alle døgnets tider, greier han å komme med klumsete utspill støtt og stadig. Den litt “stusselige” mannen med det rufsete gule håret som er kjent for å skyte fra hofta har nå blitt Storbritannias nye overhode. Boris Johnsons løfte til folket var at han uansett hva skulle legge en Brexit-avtale på bordet.
Flertallet i det konservative partiet stiller seg nemlig bak Johnson når han sier at Storbritannia skal ut av EU til enhver pris. Selv om dette både kan bety økonomisk nedgang for Storbritannia og at Skottland og Nord-Irland bryter ut av unionen. Johnson gikk ut i media med at britene skal ut av EU innen 31. oktober, koste hva det koste vil.
Boris Johnson har fort blitt upopulær blant andre statsoverhoder rundt om i Europa, men han har fått støtte fra en verdens største ledere: Donald Trump. Trump påstår at han og Boris er “gode venner” og at de allerede er i gang med en frihandelsavtale mellom USA og Storbritannia.
Man kan trekke mange paralleller mellom Trump og Johnson. Begge er kjent for å komme med kontroversielle utsagn, trolig kun for oppmerksomhetens skyld. Det kan dessuten påstås at de seg bedre som underholdere enn til å sitte i førersetet for to av verdens største nasjoner. Dette vennskapet mellom Boris Johnson og Donald Trump kan gi oss all grunn til bekymring.
Det vil bli spennende å se hva som skjer frem til 31. Oktober, datoen Johnson har satt for å forlate EU. Spør du meg vil denne veien være kronglete og vil skade Storbritannia og relasjonene de har med andre land i Europa. Men nå mener jeg også at å forlate EU er et stort tap i seg selv.
Tekst: Kristin Knutsen