Utenriks: Utsettelse på utsettelse på utsettelse  

Vi ser det igjen. Brexit er utsatt og det ser ut som Boris Johnson ikke får dratt Storbritannia ut av EU med det første. Takk Gud.  

Etter en kort tale under et politisk arrangement 4. september gjorde Storbritannias statsminister Boris Johnson det klart at han nekter å be om noen Brexit-utsettelse – på tross av at det er nettopp det Underhuset onsdag 30. september ba ham gjøre. ”Jeg ville heller vært død i en grøft ” var hans krystallklare svar da han i den påfølgende pressekonferansen ble spurt om han ville be Brüssel om utsettelse.  

Den 31. september skulle egentlig Storbritannia ut av EU, slik de også skulle vært ute 29. Mars 2019. Nåværende statsminister lovte på æresord at var det noe han skulle gjøre var det å ta Storbritannia ut av den Europeiske Union 31. oktober. Etter å ha lagt press på sin egen partifelle Theresa May (som førte til at hun gikk av som statsminister), feilet Boris Johnson med å oppfylle sine egne krav om å ro i land en verdig Brexit-avtale.  

Boris Johnson måtte da med lua i hånda spørre EU-ambassadørene om en ny utsettelse. 

22. oktober samlet EU-landenes ambassadører seg i Brüssel, for å vurdere Storbritannias ønske om en utsettelse på tre nyemåneder.I følge diplomater er de enige om at de i prinsippet vil gi britene mer tid enn fram til 31. oktober, som er den nåværende fristen. Diskusjonen dreier seg da om hvor lang utsettelsen bør være.  

Etter møtet i Brussel var det ingenting som var lagt på bordet fra EUs side. “Et utmerket møte, men ingen beslutning”, skal EUs sjefforhandler Michel Barnier ha sagt etter møtet ifølge en journalist fra nettstedet Euractiv. Utfallet av møtet ble derfor en utsettelse på vurderingen om en ny utsettelse av Storbritannias ønske om en ny utsettelse? Forvirrende, ikke sant? 

Den 28. oktober godtok EU Storbritannias ønske om en tre måneders “fleksibel” utsettelse av skilsmissen deres.  

Boris Johnson er nå ute på dypt farvann og trenger alle mann på dekk for å ro i land en ny Brexit avtale innen 31. Januar 2020. Helt presist trenger han 434 stemmer i Underhuset. Johnson håper nemlig på et nyvalg slik at han kan samle et flertall, og dermed få gjennom skilsmisseavtalen med EU. Forslaget om nyvalg  også gjennom Overhuset og få dronningens formelle samtykke før det trer i kraft.  

Det skulle visst mer enn kun optimisme til for å forlate den Europeiske Unionen, noe Johnson tilsynelatende ikke var klar over da han trådte inn i rollen som statsminister. Godkjenner overhuset derimot kravet om nyvalg, har Johnson en fem ukers lang valgkamp til å gjøre det Theresa May ikke klarte: samle et flertall og forlate den Europeiske Unionen.  

Det britiske sirkuset slutter aldri å underholde. Men, nå har vi sett den samme forestillingen x antall ganger for mange. Nå er det på tide at Storbritannia tar av seg klovnedrakten og pakker ned det politiske sirkuset. 

Tekst: Kristin Knutsen

Forfatter


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.