SiA arrangerer suppekurs flere ganger i semesteret. Dette er en fin møteplass for studenter i tillegg til at kurset er nyttig for både lommeboka og matferdighetene.
Det lukter nydelig av fersk ingefær når man går inn på felleskjøkkenet i boligblokka for studenter i Omdalsveien. Her står det 14 studenter og lager gulrotsuppe. Alle samarbeider og ser ut til å kose seg. Tilbudet, som er startet opp av Eli Stålesen og Hellen Saga, har hatt lang venteliste og nå er det endelig i gang. Et suppekurs som passer for alle studenter. Det er glutenfritt, laktosefritt og vegetarisk.
– Vi ville finne noe som kunne være en god mulighet for nye studenter på UiA å knytte nye bånd med medstudenter. Maten skal i tillegg være sunn og vise studentene at det ikke trenger å koste å lage god mat fra bunnen av, forteller kursleder og leder for SiA-helse Eli Stålesen.
Ingrediensene til suppen og brødet, som studentene laget fra bunnen av, kostet 250 kroner. Til tross for lave kostnader var det nok mat til 16 mennesker. 14 studenter og to kursledere.
– Det er også veldig forebyggende for psykisk helse å spise sammen. Jeg har flere ganger hørt studenter planlegge kinobesøk og slike ting sammen etter kurset. Dette gjør hverdagen til mange ensomme stunder lettere, forteller Stålesen.
Det er ikke vanskelig å se at studentene på kurset koser seg. De smiler og ler mens de alle gjør forskjellige ting for fellesmiddagen som snart skal stå på bordet.
Saga forteller at kurset også skal hjelpe å forebygge at studenter dropper ut.
– Ensomhet er en stor del av grunnen til frafall. Men suppekurset er også en utmerket måte å introdusere nye råvarer på, som linser og andre grønnsaker som mange studenter kanskje ikke er så vandt med, forteller hun.
En liten studentgruppe sitter sammen ved enden bordet og kniser. Jeg spør dem om de hadde noen forventninger.
– Nei, ingen forventinger. Reklamen for dette bare rullet forbi en dag. Jeg var sulten så jeg meldte meg på. Jeg ble positivt overrasket over kurset, sier Yvonne Lee Wolgraven.
– Det er et så godt fokus på ernæring og god mat. Det er en god idé å ta med seg videre og kanskje gjøre med venner, forteller Marthe Mæland.
Og det er det nok. Stålesen forteller at de jobber som terapeuter hele dagen og selv for dem er dette noe koselig de gjør for sin egen helse.
– Også er det godt å kunne gi et gratis tilbud til studentene som betaler semesteravgiften, sier hun.
Kurset er fullt for dette semesteret, men både Saga og Stålesen er enige om at de har veldig lyst til å fortsette med dette. Suppekurset har jo tross alt blitt noe Samskipnaden har satt på listen over hva alle universiteter burde tilby studentene sine. Så da er det bare å løpe å melde seg på neste semester.
Tekst og foto: Mia Wright