I et samarbeid mellom Luftforsvarets skolesenter Kjevik og Youth Atlantic Treaty Association Kristiansand (YATA) fikk medlemmene i YATA en eksklusiv mulighet til å utforske Norges forsvarshemmeligheter.  

YATA Kristiansand er en nettverksorganisasjon for unge med interesse for utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk. YATA Norge og YATA International har som mål å gi medlemmene kunnskap, nettverk, og muligheter for å utvikle interesse, studier, og karriere innenfor disse feltene. Dette samarbeidet med Luftforsvarets skolesenter er bare ett av mange initiativ for å oppnå dette målet. 

 

Unik Innsikt i Forsvaret
 

Under omvisningen fikk studentene fra YATA Kristiansand en grundig innføring i Luftforsvarets skolesenter som har base på Kjevik. Hangarene, hvor F-16-flyene stod, og briefen om den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norge og internasjonalt, stod som høydepunkter for flere av deltakerne. 

Samarbeidet mellom YATA Kristiansand og Luftforsvarets skolesenter er et levende eksempel på hvordan samarbeid mellom ungdomsorganisasjoner og forsvarssektoren kan gi verdifull innsikt og inspirasjon til unge som ønsker å forstå og påvirke sikkerhetspolitikken. Omvisningen har ifølge studentene gitt en økende interesse for hvordan Luftforsvaret fungerer.  

Anjelica Larsen studerer statsvitenskap ved Universitetet i Agder og er medlemsansvarlig i YATA Kristiansands styre. Til Unikum deler hun høydepunkter fra omvisningen på Luftforsvarets skolesenter på Kjevik. 

 

̶  For meg så var omvisningen i hangar hvor F-16 flyene stod og briefen vi fikk om den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norge, og i verden, to klare høydepunkter. Personalet på Kjevik er dyktige og kunnskapsrike om både utenriks- og innenrikspolitikk. De er virkelig på pulsen av dagens sikkerhetspolitiske situasjon både i et globalt og lokalt perspektiv. Kanskje spesielt spennende var det å høre om trusselnivået i Norge i dag, og om hvordan finsk og svensk NATO-medlemskap kan ha ringvirkninger som for det blotte øyet kanskje ikke er umiddelbart synlige. I tillegg var også maten i kantina god, legger hun til. 

 

 Videre peker hun spesielt på innsikten i den operative delen av flyene, hvor deltakerne fikk nærkontakt med F-16-flyene og en grundig gjennomgang av den avanserte teknologien ombord. 

 

̶  F-16 er jo kjent for sin avanserte elektronikk, så det var veldig innsiktsfullt og interessant å se hvordan flyene er designet og utstyrt. Samtidig så var det også tankevekkende fordi lignende fly brukes aktivt i konflikter i dag. Vi fikk også se våpnene som festes på jagerflyene og det gir inntrykk, samtidig som det er veldig spennende. Man sitter kanskje igjen med en litt dypere forståelse av krigens realitet – flere av disse flyene er jo massive, understreker hun. 

Interessant å se det større bildet 

 

Nina Johnsen studerer også statsvitenskap ved UiA og er arrangementsansvarlig i YATA Kristiansand. Til studentavisen deler hun Larsens begeistring og påpeker at omvisningen hadde en betydelig innvirkning på hennes interesse for luftfart, forsvar og sikkerhetspolitikk. 

 

̶  Det mest interessante var både sikkerhetsbriefen og omvisningen inne i hangaren med jagerflyene.  Det var overraskende å høre at høyreekstremisme har økt såpass den siste tiden i Norge og verden at det faktisk nå blir sett på som reelle muligheter for at et angrep kan skje. For min del så øker interessen betydelig. Jeg lærer mye gjennom studiet mitt på statsvitenskap, men det er noe med å få info rett fra de som har jobbet med dette i flere tiår og kan vise og fortelle oss de praktiske tingene, som f. eks. F-16 som vi kun har lest om tidligere. Jeg synes også det er interessant å se det større bildet og måten alt henger sammen på, forteller Johnsen til Unikum. 

 

Photo: Natasha Kamanzi

Kunnskapsdyrkende 

 

Nina Johnsen, som også sitter i YATA Kristiansands styre, forklarer at de ulike arrangementene i YATA Kristiansand er en måte å formidle kunnskap og skape en plattform for unge mennesker interessert i utenriks-, forsvars- og sikkerhetspolitikk. Hun oppgir at hun har flere roller innenfor denne politiske organisasjonen. 

 

̶  Jeg foreslår, planlegger, koordinerer og utfører arrangement med hjelp fra de andre medlemmene i styret. Det er veldig gøy og jeg får møte mange kjekke folk og har hatt gode diskusjoner, samt at jeg får flere gode kontakter som muliggjør blant annet slike arrangement som denne omvisningen, sier Johnsen. 

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.